DELFÍNI

10. července 2007 v 14:55 |  Delfín
ZaWeB
  • Delfín skákavý
Tento největší druh z delfínů vybaveným zobákem je známím umělcem delfinárií. Ve skutečnosti se jedná pravděbodobně o dva druhy: delfína skákavého, který se vyskytuje na celém světě, a menšího delfína Ehrenbergova ( rudomořského), který žije v Indickém oceánu a v Rudém moři. Živí se mnohými druhy ryb, měkkýšů a korýšů, loví je malými kuželovitými zuby, jichž má 18-27 v každé polovině obou čelistí.
Délka: 1,9-4 m
Hmotnost: 500 kg
Rozšíření: po celém světě ( kromě polárních regionů)
  • Delfín indočínský
Má na sobě jakýsi hrb. Mlád'atům začne růst až později. Tento tukový hrb je výrazný u zvířat, která žijí v západní Indonésii, ale zvířata, která obývají východní Indonesii nemají hrb vůbec...
  • Delfín skvrnitý
Tito delfíni jsou, jak už název napovídá skvrnitý, ale ne vždy a všichni, velikost a množství skvrn se mění v závislosti na místě výskytu a stáří. Mlád'ata se rodí bez skvrn, ale už v prvním roce života se na jejich těle začnou skvrny objevovat.
  • Plískavice pestrá
    Její tělo je zbarvené černo-bíle. Mají na sobě různé fleky těchto dvou barev. Velmi jim to usnadňuje lov, protože z dálky vypadá hejno těchto delfínů jako malé rybky a nepozorovaně se tak mohou dostat do blízké vzdálenosti jiných ryb, které snadno uloví.
  • Plískavice peronova
Žije v chladných vodách jižní polokoule. Její hřbet tvoří plynulý oblouk od špičky čenichu až po ocasní ploutev. Hřbetní ploutev nemá, ale dokáže velmi rychle plavat.
  • Plískavice šedá
    Tento delfín je zbarvený šedě, ale kůži má protkanou bílími čárami, které vypadají jako škrábance nebo rýhy. Tyto rýhy jsou obvykle způsobeny zuby jiných plískavic šedých. S přibývajícím věkem přibývá i rýh.
  • Delfínovec ganžský
Tento delfín žije v řekách. Tělo má zbarveno jednobarvně, protože by mu nějaká kresba byla k ničemu. Řeky, ve kterých žije jsou velmi znečištěné a její obyvatelé nedohlédnou navíce, než na několik centimetrů. V tomto prostředí se mu velice hodí echolokace.
  • Delfín obecný
    Čelisti má prosloužené, přední končetiny jsnou zašpičatělé. Je rozšířen ve vodách celého světam vyjímnou severní oblasti. Měří 1,5 -2,5 m a víží od 80-100 kg. Samci jsou větší než samice,. Žije ve stádech, které čítají 1000 jedinců, ale vyskytují se i menší, 20 členná hejna. V době páření žijí samice společně, ale jakmile tato doba pomine, samci jsou mimo stádo. Loví ryby a hlavonožce. Dokáže vyvinout rychlost až 45 Km/h . Po roce březosti se rodí jedno mládě, ale vyjímnou nejsou ani 3 mlád'ata. Po půl roce poprvé okusí pevnou stravu, ale nadále saje mateřské mléko. Po narození jsou až 1 metr dluhá a váží 11-16 kg. Delfín obecný má na svém těle mnoho kreseb a barev. Podle odborníků neexstují dva stejně zbarvní jedinci.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 adaanda adaanda | E-mail | 23. června 2008 v 19:17 | Reagovat

krása hele nevíš jestli se muze koupit delfín pres inzerat?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama