Liška

18. května 2008 v 9:30 |  Liška
Lišky jsou malé divoké psovité šelmy
s krátkýma nohama a huňatým ocasem.Jsou to obratní lovci,kteří v noci vylezají a přes den odpočívají v doupatech,kterým se říká nory.Lišky někdy přenášejí nebezpečnou nemoc-vzteklinu.
Liška obecná žije v zalesněné krajině a živí se malými zvířaty,hmyzem a lesními plody.Lišky žijící poblíž měst mohou žrát i odpadky z popelnic.
Lišky se vyskytují ve většině částí
světa.Fenek berberský žije v pouštích severní Afriky a Arábie.Přes den zůstává pod zemí ve své noře,aby se vyhnul slunečnímu žáru.Při ochlazování mu také pomáhají jeho obrovské uši.
Špičaté uši poskytují liškám velmi dobrý sluch.To jim pomáhá
vypátrat malá zvířata v trávě,i kdyby dělala nepatrný hluk.Sroluj dva kusy papíru do kornoutů a přilož si je k uším.Požádej kamaráda,aby za tebou dělal hluk,a všimni si rozdílu,když posloucháš s kornouty a bez nich.
 

Chameleon

31. března 2008 v 14:26 |  Chameleon
TOPlist Chameleoni jsou neobvyklí ještěři,kteří mohou měnit barvu kůže.
Dělají to,když jsou rozzlobeni nebo napadeni,když se mění úroveň světla nebo tepla,případně aby se schovali.
Chameleon má pod pokožkou zvláštní buňky,kterým se říká latinsky melanophores,
Mohou měnit barvu,aby se přizpůsobily chameleonovu okolí a skryly jej před zraky nepřátel.
Chameleon sedí na stromě a čeká na hmyz.Stočeným ocasem se přidržuje větve,otáčející se oči mu umožnují vidět kořist ve dvou směrech současně.Když se objeví kořist,jeho dlouhý jazyk vystělí,aby ji chytil.
Chameleon Peyerierasův je nejmenší druh celé skupiny.
Na délku měří kolem 2,5cm.Žije hlavně na listech lesních rostlin.Většina chameleonů má délku mezi 17 až 25 centimetry,ale někteří mohou dorůst 60cm.I když se většina chameleonů živí hmyzem,ti větší jedí také ptáky.

Dinosauři

19. března 2008 v 19:21 |  Dinosauři
Dinosauři žili na Zemi před milióny let.tito šupinatí ještěři měli nejrůznější tvary a velikosti.
Dlouho se vědci domnívali,že Tyrannousaurus rex byl nějvětší masožravý dinosaurus.Později však objevili ještě většího masožravého ještěra,kterého pojmenovali Gigantosaurus.
Compsognathus byl nejmenší dinosaurus.Byl přibližně veliký jako kuře a velice rychle se pohyboval.
Deinonychus měl zuby ostré jako břitva.
Protože lovil ve smečce,mohl si troufnout i na mnouhem vetší dinosaury.
Stegosaurus nemohl před útokem utéci,a musel se proto bránit.Na zádech měl veliké ostré šupiny a na ocase dlouhé bodce.
Někteří ještěři byli obrovští a vážili desetkrát více než třeba slon,jiní nebyli většší než kuře.Někteří byli masožravci,další se živili pouze rostlinami.
dinasouři snášeli vajíčka stejně tak,jako dnešní plazi.Maiasauraje snášena do hnízda.Tento dinosaurus o své mladé po vyhlíhnutí pečoval.
Pokud se chcete o dinosaurech více dozvědět,naštivte muzeum.
Vědci studovali jeho kosti a zuby,aby se dověděli něco o jeho živo
 


Žirafa

16. března 2008 v 20:35 |  Žirafa
Žirafy jsou nejvyšší zvířata na světě-měří až šest metrů.
Jejich přední nohy jsou tak dlouhé,že je žirafa musí široce roztáhnout,aby se mohla napít z kaluže.
Skvrnitý vzor srssti pomáhá žirafě skrýt se před nepříteli.Skvrny mohou být velké nebo drobné jako kaňky.Každá žirafa má odlišné skvrny.
Žirafy žijí v malých rodinných skupinách na afrických pláních.
Přibližně patnáct měsíců po páření samička porodí mládě.Už hodinu nebo dvě po narození se může malá žirafa postavit na vlastní nohy následovat matku.
Žirafy využívají svou výšku ke spásání lístů na vrcholu ostnatých akácií.
Žirafa odtrhává ostré větvičky silnou tlamou.Může dokonce ovinout dlouhý jazyk kolem vyšších větví a strhnout je do tlamy.

Kráva a býk

5. února 2008 v 9:04 |  Kráva a býk
Samicím skotu se říká krávy a samcům býci.Pěstují se
na statcích a farmách celého světa pro maso,kterému se říká hovězí,a pro mléko.Využíváme také jejich kůži,ze které vyrábíme boty a oblečení.
Samicím dobytka,které pěstujeme pro mléko,se
říká dojnice.Dvakrát denně se musí přivést zpátky z pastvin a podojit.Speciální zařízení
saje mléko z kravského vemena.
Existuje přes 250 plemen hovězího dobytka a každé má
své přednosti.Fríské krávy dávají hodně mléka,jerseyské jsou známa svým hustým,krémovým mlékem.Herefordský skot se často pěstuje
pro maso.Horský skot je dost robustní a silní,aby přežil chladné zimy.
I když krávy nejsou příliš chytrý zvířata,mají
velkou ssílu.V mnohých částech světa se býci a voli používá k tažení pluhů a vozů.

Kachna a husa

12. ledna 2008 v 11:19 |  Kachna a husa
Kachny a husy jsou vodní ptáci.Jejich příbuzní žijí ve většině oblastí světa.
Mají silné opeření,které jim pomáhá udržet teplo,a chodidla opatřená plovacími blánami,jimiž pádlují po vodě.
Husy jsou zpravidla větší než kachny a mají delší krky.Husy mají velké zobáky na trhání a žvýkání trávy.Kachny mají ploché zobáky,jimiž cedí potravu z vody.
Kachny mají krátké nohy a při chůzy se kolébají.Jejich chodidla
jsou opatřena třemi předními prsty spojenými blánou a samostatným zadním prstem.Téměř všechny druhy kachen žijí ve sladké vodě.Žijí se hmyzem a červy i rostlinami.
Kajky mořeské hnízdí podél severních ledových pobřeží.Aby samička udržela vajíčka v teple,stele hnízdo prachovým peřím (dole) vyškubaným z hrudi.
Většina bernešek velkých,které hnízdí v Kanadě a na Aljašce,se v zimě stěhuje
do Mexika a na jih Spojených států.Když letí,často hlasitě kejhají.
Samcům kachen se říká kačeři.Často mívají pestrobarevné opeření,které přitahuje samičky.Samičky kachen jsou obvykle nevýrazně hnědé.

Slon

12. ledna 2008 v 10:27 |  Slon
Sloni jsou nejtěžší suchozemská zvířata.Jsou inteligentní a mají dobrou paměť.Existují dva druhy:jeden žije Africe,druhý v Indii.Své dlouhé choboty používají
podobně jako paži,aby do úst dostali potravu a vodu.jejich kly jsou ze slonoviny a samci je používají k boji.
V Indii jsou sloni cvičení na těžkou práci,jako zvedání kmenů.Jezdci na slonu nebo jeho cvičiteli se říká mahaut.
Slon africký je větší než jeho indický příbuzný.Má větší kly,uši a vpadlé čelo.Kly jsou ve skutečnosti zuby,které vyrůstají z úst.
Slon indický má menší uši a kulaté čelo.Pouze samec slona indického má kly.
V Africe žijí sloni v malých rodinných skupinách
pod vedením nejstarších samic.Samci žijí v samičích stádech.

Kosatka dravá

4. prosince 2007 v 8:57 |  Kosatka dravá
levný textil i nový zboží...aj - mini sekáč ....Můžete se také zapojit....nákup,prodej...
Kosatky dravé jsou největší příslušníci čeledi delfínovitých.Jsou
to silní lovci a mohou na délku měřit až deset metrů.Kosatky dravé mají silné čelisti a zuby.Živí se rybami,delfíny,lachtany,a dokonce i jinými velrybami.
Kosatky dravé jsou
rychlí plavci se zaoblenými ploutvemi a mocnými ocasy.Můžou plavat rychlostí přes 55 kilometrů za hodinu a skákat z vody vysoko nad hladinu.Žijí ve většině světových oceánů v blízkosti severního a jižního pólu.
Kosatky dravé objeví trasu a stopu své kořisti vysíláním nepatených mlaskavých zvuků a zachytáváním
ozvěn.Žijí v rodinách,kterým se říká hejna.Obvykle jich je v hejnu přibližně deset,ale může jich být až sto.Podobně jako všichni kytovci jsou i kosatky dravé savci a rodí živá mláďata

Krab

3. prosince 2007 v 13:58 |  Krab
Krabi jsou živočichové s deseti nohama a tvrdým krunířem.
Většina jich žije moři nebo podíl pobřeží.Pohybují se zvláštní cupitavou chůzí do strany.Jejich dvě přední nohy se přeměnily v odstrašující klepeta při jídle a k zahnání útočníků.
Poustevníčci nemají své vlastní ulity,ale žijí v prázdných schránkách mořských slimák a surmovek.Jak krab poustevníček roste,stěhuje se do větších ulit.
Tropický ostropep je velmi starý druh příbuzný pavouků a štírům.Ostrorepové se v obrovském počtu vynořují z moře,aby na pobřeží nakladli vajíčka.
Hohy některých krabů jsou přízpůsobeny k plávání.Zadní nohy tohoto kraba jsou zploštělé jako drobná pádla.
Krabi houslisté z rodu Uca žijí v kalných kořeníkových močálech po celém světě.sameček má jedno klepeto
mnohem větší než druhé.Mává jím,aby nalákal samičky do svého doupěte.

Gepard

2. prosince 2007 v 9:16 |  Gepard
Gepardi jsou štíhlé,skvrnité kočky a dlouhýma nohama.
Jsou to nejrychlejší po zemi se pohybující zvířata:mohou vyvinout rychlost vyšší než 100 kilometrů v hodině.Gepardi se vyskytují na otevřených pláních Afriky,na jihu Sahary.
Gepardi mohou běžet velkou rychlostí pouze na krátkou vzdálenost.Kořist skolí tak,že jí podrazí nohy.
Samice mívá jednou za čas až čtyři mláďata.Kočičky mají
dlouhou šedou srst,takže vypadájí jako medojedi.Medojedi jsou agresivní zvířata nepřibližují.Tento,,převlek udržuje koťátka v bezpečí před nepřáteli.
Gepardi žili kdysi v severní Africe,na Blízkém východě a v
Indii.Ale Asii je lidé chytali do pastí a krotili,takže dnes jsou vážně ohroženi.I v Africe jsou gepardi vzácní.

Kam dál